De ce nu mai merg la Doina?….

Eram mic. Eram naiv. Am crescut si am ramas naiv.

Cand eram insa si mic si naiv aveam bunicii la tara. Parintii ma duceau acolo vara. Initial imi placea ideea. Apoi ma intristam de dorul lor. Mai tarziu uitam de ei si ma integram in peisaj. Am avut o copilarie completa. Nici frumoasa nici chiar atat de urata incat sa devin EMO.  Sunt un om sensibil peste masura celor peste 100 de kg de muschi si grasime si oase. Am o privire de criminal si am auzit asta. E probabil doar o carapace in care m-am ascuns. De ce? Stiu eu ….si ajunge atat.

La tara copil si naiv fiind am facut tot ce fac copiii la tara. Am mancat pamant si iarba -sa vad ce gust au- am furat caise am dat frau liber unei imaginatii pe care o descopeream ulterior si la Nica din amintirile lui Creanga.

Am descoperit la satul ala numit acum mare oras…animalele. Adica m-am apropiat de ele. Strada pe care statea matusa mea Teta (dupa alint - pe nume real Lazarov Leposava) era una plina de colb. Asa e si acum. Dar praful nu mai miroase la fel ca atunci…vara. Teta nu avea animale prin curte in afara de un soricar si doua mate pe care eu le invatam sa zboare. In schimb vecinii la care imi petreceam eu mai mult de 10 ore pe zi aveau din plin. Am facut atunci cunostinta cu porcii. Cu caii. Cu gastele. Cu gainile. Cu ratele mute. Cu magarii. Cu caprele. Erau fascinante toate. Nimic nu s-a comparat insa cu VACILE si cu BOII.  …..mama ce mari erau.

O stiam pe Doina a patra casa de la noi. Pe partea dreapta de la casa noastra cum veneai de la Aranka (jegosul rau care strabate Sanicolau Mare). La Doina mergeam abia pe la 6 seara. Atunci veneau de la izalaz (pasune la marginea satului) animalele. Tot atunci ma uitam fascinat si mut la vaci si la boi. Ma uitam la Doina - o femeie mare grasa si cu tatele pana la buric- cum le stapaneste si se apuca sa mulga laptele din imensele ugere ale vacilor. Avea multe vaci femeia aia si vreo cativa boi. Oricum aia nici nu se remarcau in peisaj …peste tot numai VACI. Daca ma uitam printre gene nu o mai vedeam nici pe Doina …in jurul meu vedeam numai VACI si vreo 2-3 boi … eclipsati insa de VACI.

Interesant pentru unul naiv.

A fost o zi insa cand am hotarat din instinct de supravietuire sa nu mai merg la Doina. Erau prea multe vaci acolo. Le-am vazut cum fac si nu mi-a placut. Mancau toata ziua. Erau umflate. Ma scuzati doamnelor dar si  nefutute decat o data pe an. Incearcau sa transpire ceva util ( lapte) si bun-nebun produsul lor ajungea pe jos pentru ca ele dadeau cu copita in sustar. Boii se uitau la ele mugeau a aprobare  iar Doina…Doina se zarea din spatele curului vacii …de undeva de sub coada cu care aia alunga mustele de pe grasimile ei revarsate.

Paharul de lapte crud filtrat prin tifon si inca usor caldut pe care mi-l dadea vaca si Doina le-am inlocuit cu ceaiul si placinta cu dovleac de la Teta. Am refuzat sa mai merg la a patra casa de pe Al. Vlahuta din zona Chindaresti din “Simiclaush” pentru ca nu mi-a placut acea lume stapanita de multe vaci pe care cativa boi le aproba si unii le mulg degeaba pentru ca nu dau nimic bun.

Am spus atunci mic si naiv fiind ca nu imi plac vacile. Am ales sa trec la alte animale…sa le studiez si sa vad daca ma pot impresiona.

Acum cel mai mult iubesc cainii. Si in special pe cei fiorosi la care descopar naivitatea mea. Vad aceeasi privire criminala….si in spatele ei aceeasi blandete si mult suflet.

Am fost naiv din nou cand am crescut … ba chiar mai mult decand atunci cand judecam cu mintea curata a unui copil. M-am trezit stand prea mult intr-o casa - asemanatoare cu casa a patra de pe Al. Vlahuta din Sanicolau Mare…o stiti aia din Chindaresti- si cand am deschis ochii din vraja in care m-am incapatanat sa cred am remarcat ca acum nici macar nu mai trebuie sa mijesti ochii ca sa dispara Doina. Totul e sa ii deschizi larg si sa vezi ca acel loc e stapanit si condus de niste VACI care au alaturi cativa BOI care mugesc a aprobare.

P S Mi-a placut dintotdeauna intelepciunea celor care au dat lumii fraze demne de memorat. De aceea acum la finalul unei fabule din care vacile si boii nu vor intelege nimic (cand din nou praful miroase ca in anii 80 in mintea mea) imi vine  sa spun ca :”atunci cand am cunoscut cu adevarat oamenii am inceput sa imi iubesc cainii”. Deci Buddy si Hashish stati linistiti stapanul vostru va iubeste. 

 

 P P S Am plecat din lumea vacilor sa nu devin una dintre ele !

doru octavian dumitru-vaca
Vezi mai multe video Haioase »
 

 

12 Responses

  1. BlogMedia Says:

    Imi aduc si eu aminte cand mergeam la tara la bunici in vacanta de vara, asta s-a intamplat cand eram in scoala generala si-mi faceam cazemata in gradina din deal, asa-i ziceam.

  2. nurya Says:

    boii si mai ales vacile nu se obosesc sa citeasca ce ai scris… restul inteleg, aproba, zambesc si spun ” vreau si eu caine “

  3. Mordechai Says:

    Ştii cum e cu hemoroizii? Le place acolo, pe buza bortei ăleia. Tu îi ignori, dar ei acolo sunt. Şi au grijă să îţi dea, din când în când, de veste despre asta.
    Asemenea şi vacile tale. Şi Doina. Chiar dacă nu vei mai trece pe acolo. Ori nici găndul nu ţi se va mai duce spre ele… vor fi mereu acolo. Iar de nu vor mai fi ele, vor fi alţi boi. Alte veaci. Şi mereu o Doină cu ţâţa vacii adunată în palmă.

  4. SIBILLA Says:

    Mile, Mile …
    Voi reciti, am înţeles, dar …dar ştii tu de ce voi reciti !
    Mulţumesc druje, face mai mult decât un milion de mii de alte deşărtăciuni.
    Duminică plăcută şi clipe de bucurie , pace şi linişte sufletească în mijlocul prietenilor tăi dragi. Eşti un om minunat !
    Mile, ştii tu cum îmi zic mie copilaşii mei de la servici … pittbull ( scuze dacă am scris greşit ), şi eu vreau să mă împac şi să iubesc acest câine al meu, voi reuşi musai!
    Fii binecuvântat Mile Cărpenişan !
    respecte şi preţuire,
    Sibilla

  5. timisoreanca Says:

    Foarte frumos text, cum sunt de obicei toate in care ne aducem aminte de copilarie… Te incurajez sa scrii mai des despre copilarie! :)

  6. Doru Oprisan Says:

    Totusi, cu matele ce ai avut ?
    Cumva toti actualii iubitori de caini au chinuit pisici in copilarie ? (Asta nu e o acuzatie, ci doar o teorie neconfirmata din mintea mea.)

    P.S.: Nu era nevoie sa explici ce inseamna izlaz :) Been there, done that.

  7. Mile Carpenisan Says:

    @Doru…matele nu mi-au placut niciodata dar oricum era o chestie la moda. Am eu o teorie dar e cam misogina care zice ca se gudura pe langa tine toata viata dar daca mori in casa cu ele nu se abtin si papa cu pofta din tine. Cat despre izlaz abia dupa ce am scris am realizat ca e un termen cunoscut de catre toti cei care au fost pe la tara…vine din slava si inseamna iesire :)

  8. SIBILLA Says:

    Mile :)
    Dragi mi-s sârbii !
    ;))
    Numai bine !
    Sibilla

  9. buburuza75 Says:

    “Lume multă, oameni puţini”

  10. cristiansen Says:

    am crescut in a treia casa si locuiesc in adoua de la colt si il cunosc pe varul tau tihomir si cred ca confunzi putin numele si nu au fost vaci si boi pe strada au fost oameni de care imi amintesc cu placere si familia mea fiind romani eram in minoritate intre nemti unguri sarbi si tigani,exista d-na doina care avea studi superioare si sotul sau era inginer arhitect si avea cea mai frumoasa gradinuta cu flori.cu stima cristi vacar

  11. Mile Carpenisan Says:

    @cristi
    nu i-am cerut doamnei Doina copil fiind diplomele. Nici sotului dansei. Doamna Doina avea insa vaci. Vacile iinsa …ele vacile m-au fascinat pe mine. Daca nu intelegem lumea vazuta prin ochii naivi ai unui copil nevinovat si credem ca e o jignire sa ai vaci ei bine afla de la mine ca NU. Eu am avut toata viata parte de vaci si boi. Doina era mai castigata decat mine pentru ca dobitoacele ei erau mai putin dobitoace decat cele pe care le-am intalnit eu…(nu in grajd ci prin redactii). Povestea in sine este cu mesaj subliminal…O METAFORA Cristi. Stii o figura de stil.O forma de a povesti una si de a spune alta. Eu te felicit ca ai stat in a doua casa de la colt…poate ne-am intalnit dar nu te-ai facut remarcat.
    PS Mai putina indarjire in ton m-ar face sa o pastrez pe Doina in amintirea neintinata.Eu nu am jignit pe nimeni si nu am mintit cu nimic…si da romanii erau minoritari pe strada aia.

  12. cristiansen Says:

    ehh… dl carpinisan am pregatire tehnica si stau mai prost la capitolul lingvistic,metafore si subliminal.poate era mai nimerit sa vorbiti franc cu oamenii care vau suparat si cel putin stiau cine bea si cine plateste.
    ps.nu sant indarjit in ton nu ma simt jignit si nici nu a fost intentia sa jignesc pe nimeni doar ca nu sant intru tot de acord cu dvs.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.