EA… (II)

Fuck are this US tank’s?

- No. I am sure it’s Irakian. Stay calm.

- I am not calm at all. Look at the fucking cannon. …… They move the fucked cannon in our direction.

- Ok we are screwed…

-…they are marines

Intram in Baghdad . Cel mai periculos loc de pe planeta in acel moment. Soferul meu un beduin iordanian spera sa fie tancuri irakiene la portile capitalei . Pe autostrada erau vreo doua futute de tancuri cenusii si nimic altceva de jur imprejur pana spre orizont. Eram a doua masina dintr-o coloana de peste o suta. Cand ne-am trezit cu tunul proptit in parbriz si simteam de pe scaunul din fata mirosul de praf de pusca recunosc ca nu m-am cacat pe mine ci mi-a trecut pofta pentru vreo trei zile. Am inghetat.Am stat cu madularul ala proptit in piepti vreo 5 minute. 5 minute cat 50 de ani. Ma gandeam ca mi-am mintit parintii si asta ma durea cel mai tare. Ma gandeam ca Antena se va caca pe noi si pe experienta noastra jurnalistica la fel de lejer cum s-ar fi cacat tanchistul care nu avea decat un cuvant de zis: “Fire”. Si iar parintii. Oamenii aia tociti la organul numit sentiment de un cretin de copil care pentru o idee s-a batut cu prea multi balauri. Vad si acum dupa 6 ani fata tanchistului care a iesit pe turela. Un american disperat care era saracul de o mie de ori mai speriat decat noi pentru ca s-a trezit cu o suta de masini pe care scria TV in fata azimutului. A iesit din tanc. Am iesit si noi din masini. Am negociat daca se poate spune asa intrarea in Baghdad. Adica noi i-am spus fie ce o fi noi mergem si el a ripostat…ok mergeti.

Ati intrat vreodata in Iad? Eu da.Si nu murisem . Intram in Baghdad. In jurul meu Satana dadea bairam.Cum sa va descriu voua acum un Iad pe care eu l-am vazut l-am mirosit si l-am simtit? Probabil o sa treceti usor peste bucata asta de text care face parte dintr-un material prea lung si plicticos dar acolo a fost iadul. Mi-a fost bine. Nu eram singur. Era Cosmin , era beduinul si ca intotdeauna eram cu ea. Era din nou foarte dragastoasa. Mereu m-a tinut in brate. Eu banatan si sarb mandru o tot alungam de langa mine. Dar ea venea mieroasa si simteam cum imi sufla in urechi. Ne uitam impreuna la sutele de cadavre inca calde printre care faceam slalom; la masini fumegande pe parbrizul carora s-au intins creieri; la femei carbonizate impreuna cu copilul pe care il strangeau in brate; la mujahedini inarmati cu mitraliere si pituliti in cate un sant din fata unei case bombardate. Macar ei acei dusmani ai democratiei tipice americane ne zambeau si ne faceau cu mana din spatele mitralierei fara sa apese pe tragaci. Era Baghdadul cosmarurilor mele. Este si acum Baghdadul acelorasi vise urate. Au tras in noi ca la balamuc . Au tras hotii cei pe care ulterior aveam sa-i numesc Ali Baba. Nu au tras oamenii lui Sadam , nu au tras membri Partidului BAAS. Au tras cocalarii. Smecherii si totodata idiotii lor. Ne-am oprit in plin foc inamic pentru ca au nimerit roata jeep-ului din fata in care se aflau prietenii nostri. Initial nu intelegeam de ce dracu ne-am oprit. L-am luat pe beduin de piept si am vrut sa-l bat

- Why are we still staying you arab motherfucker?

Mi-a aratat roata ciuruita si chipurile disperate ale colegilor din cealalta masina. M-am simtit rusinat. Un om al desertului un beduin mi-a dat o palma peste bot si am tacut. L-am ajutat pe Zahar sa isi schimbe roata. In timp ce noi ridicam cricul ce potrivea janta niste dobitoci la vreo 50 de metri trageau spre noi pe foc automat cu kalasnikovul. M-am uitat in ochii lu Zahar soferul jeep-ului defect si ne-a apucat pe amandoi un ras isteric. Prostii aia trageau spre noi pe foc automat si nu ne nimereau. Am ajuns vii si catusi de putin vatamati in centrul Baghdadului. Dupa vreo saptamana americanii au reusit sa cucereasca si ei mai mult decat spatiul din jurul statuii lui Sadam pe care ati vazut-o cu totii cazand. Ne plimbam de acum prin centrul Baghdadului ca Voda prin loboda. Intr-o zi am intrat in vorba cu un american din conducerea unitatilor care ocupasera Baghdadul si m-a intrebat ce fel de arma port. Am ras si am aratat legitimatia si vestitul microfon al Antenei 1. Omul nu a gustat gluma si siderat m-a intrebat: “Nu ai un kalasnikov”? Socat l-am intrebat si eu pai cum as putea sa-l am cand eu sunt ziarist nu combatant. Sincer omul mi-a raspuns : “Daca tu crezi ca US marines au timp si chef sa-ti salveze tie curul in fututul asta de Baghdad te inseli. Pune mana ia un pistol mitraliera si trage in orice nu poarta uniforma americana”.

Si ea se uita la mine si imi zambeste superior. Se uita si la americanul care mi-a zis ce mi-a zis ca si cum nu ar irosi o flegma in fata lui. …O inteleg e mult mai serioasa decat noi si nu e atat de emotiva. O privesc cum pleaca si nu-mi arunca nici macar o privire peste umar. Parca ne-am racit un pic parca a ajuns intr-un loc in care eu nu ii mai sunt atat de necesar si se simte in largul ei si fara mine.Trece o vreme iar situatia se calmeaza pentru moment. Storry-ul e mort - e rece asa ca ma intorc acasa. O caut ….

…O caut.
… Nu e in coada avionului. Nu e nicaieri. M-a parasit . Ba nu…. m-a inselat ……EA a ramas acolo ….

Va urma….maine ;)

9 Responses

  1. diana Says:

    Buna!

    Ti-am descoperit blogul intamplator si tre’ sa-ti spun ca e o surpriza placuta. Scrii fain, cu nerv. Asa ca iti doresc inspiratie in continuare si o sa te mai citesc. Cat o priveste pe “domnisoara” in cauza chiar daca este o seducatoare de prima clasa, iti doresc sa ii scapi in continuare din mreje :o)
    PS. Am senzatia ca si tu, ca si Adelin (pe care am avut ocazia sa-l cunosc la un mom dat), sunteti printre cei care si-au pastrat modestia, capul pe umeri, in presa asta nebuna a noastra…un lucru chiar mai rar decat scriiturile bune.

  2. Dejan Says:

    Ti-am citit aceste 2 articole litera cu litera si raman impresionat. Ai trecut de mai multe ori prin iad si uite ca ai reusit sa scapi. Acest lucru ti-a dat foarta sa continui si speri la mai bine. Te admir pentru tot ce ai facut pana acum pentru noi, nesatulii de senzational…

    Multa bafta si astep proiecte noi !

  3. Mihai Ursu Says:

    Păi oricum erai şi cu Cosmin, şi cu beduinu’, deci eraţi deja trei. Unul clar era în plus, dacă întrebi orice rusnac…

  4. Sibilla Says:

    Citesc Mile, citesc …
    Tac şi citesc … oi spune acum, citesc …. Mile, Mile scrie …
    :)
    RESPECT !!!
    Sibilla

  5. Darael Says:

    Nimeni cu mintea intreaga nu trece usor peste cuvintele tale Mile.

    Ma bucur ca te-ai intors dar mai mult ma bucur ca te-ai nascut a doua oara. E Darul Bagdadului pentru tine si nu e un Dar mic. Doar cine trece dincolo de moarte stie sa pretuiasca Viata, asa cum stii si tu acum.

    Poate nu ti-a spus nimeni pana acum, asa ca iti spun eu:
    “Bine ai venit in randul Oamenilor !”

  6. Mile Carpenisan Says:

    @Oameni buni

    … m-au miscat cuvintele voastre. Va multumesc pentru ca sunteti!

  7. Mircea Says:

    Excelent.

    Astept continuarea. Sa fie rost de o carte?

  8. Sibilla Says:

    Musai carte ! ;)
    Avem răbdare …
    Noi îţi mulţumim pentru că exişti Mile !
    Salutări Ramonei şi părinţilor tăi, tu … scrie ! :)
    Sibilla

  9. natalia Says:

    povestea asta te misca de O MIE de ori daca o auzi, o mie de cuvinte NU o sa le spuna si nu o sa ii faca sa simta INFERNUL.
    inregistreaza-te si spune povestea razboiului tau, spune sa stie lumea cum nu aveati destule veste antiglont, cum ti-au dat arma si ti-a zis daca nu mai putem merge pui mana pe asta si tragi …
    Mie mi-ai povestit mai de mult… apreciez si acum povestea scrisa DAR NU SE COMPARA…emotia pe care o transmiti prin cuuvintele ce ies din gura - gura aia care atunci cand vrea poate sa fie tare ….. stii ce zic aici :P

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.