ZBOGOM SRBIJO !

Adio Serbia!

Nu am sa inteleg niciodata cum au trecut atat de repede anii. Parca mai ieri era 1990 prin Ianuarie. Eram un tanar proaspat eliberat din Romania comunista si descopeream Iugoslavia ca pe o minune Parca prea putin am fost impreuna si prea repede ne-am revazut in alte conditii.

Apusul a devenit din ce in ce mai rosu inspre Iugoslavia. Parca cerul imi arata ca s-a umplut de flacari de sange si vintul parca tipa dinspre vest iar eu eram prea la inceputul carierei de reporter de razboi. Sub ochii mei si pe ritmul textelor mele parca se rupeau bucatele din Iugoslavia. Tara care m-a incantat atat se arata sangeranda  in fata unui biet jurnalist roman. Ii urmaream pe oameni cum se transforma in bunicii mei care an de an tundeau via si trandafirii. Asa si sarbii pareau atunci siguri ca dupa ce tot ce trebuie sa plece va pleca ce ramane in curtea lor va renaste se va reface dupa ranile suferite. Am deschis mai bine ochii si in jurul meu nu erau bunicii harnici ci oameni disperati si raniti. Pe jos zaceau mortii. Eram in Vukovar si am simtit atunci ca urmeaza in curand sa spun - ADIO IUGOSLAVIA! 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=G7FQfY3BZq4]

Si iar au trecut anii si inca eram pe acolo. Bosnia s-a dus. Croatia la fel. Slovenia e de acum capitol demult uitat. Iugoslavia era doar un nume. Devenise mica din ce in ce mai urata si foarte obosita.

A venit si 1999. Trecuse aproape un deceniu de cand imi beleam ochii in vitrine lor demne de filme straine si descopeream Cipiripi si Toblerone la discretie Coca Cola la sticle de un litru…paine alba si pufoasa si o societate lipsita de temeri si prejudecati. Dar din nou sarbii erau cei mai urati si cei mai violenti oameni de pe planeta. Asa vedeam la CNN iar daca ma uitam in jur era doar o tara cu niste oameni prietenosi si poate cu prea multa onoare care ii obliga sa fie patrioti. Un patriotism parca greu de inteles in Romania.

NATO a bombardat batrana Iugoslavie. A lovit in tot ce avea ea mai de pret. In fabrici in manastiri in maternitati in televiziune si in civili. Ne-au cazut si noua parca bombele alea in cap. Totul pentru a apara drepturile albanezilor din Kosovo.

Ei bine dar Kosovo nu e doar un punct pe harta asa cum e vazut de cei ce impart cu pofta dreptatea lor. E totusi locul acela sfant in care si pentru care pamantul de acolo a fost imbibat cu sange sarbesc. Nu sarbii au inceput sa omoare. Abia dupa mai bine de 20 de ani de orori comise de albanezi le-au sarit balamalele de la usi si au plecat spre sud sa le aplice o corectie zdravana musulmanilor. DA.  Din pacate a fost cam zdravana si asta a dus la alte drame si alte morminte au rasarit. Noi cimitire s-au umplut si prea multe femei s-au imbracat in negru. Si-au plans copii si barbatii prin biserici sau moschei cand nu era nevoie ca marmura sa fie spalata cu lacrimi.

Am sa ii las pe colegii care cred ca NATO a facut bine ce a facut sa difuzeze obsesiv imaginile cu bietii albanezi ucisi de sarbi. Eu am sa va arat unele mai putini vizionate cu bietii sarbi trimisi la Dumnezeu de albanezi.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LU00bcZ-G5k]

Acum scrijelit si eu dupa atatea razboaie si tocit de nenorociri ma uit in URMA la vremea cand inca eram tineri. Si eu si Iugoslavia. Era a fost si nu se mai intoarce. A ramas doar Serbia din ceea ce a fost odata. Trist.

Din nou  in PREZENT.

Tocmai am stat in Kosovo aproape o luna ca sa traiesc cum traiesc toti oamenii de acolo. Dupa atatea inmormantari am asistat si la o nastere. S-a nascut Kosovo.

Ma uit acum incruntat INAINTE si pot sa iti spun doar atat ADIO SERBIA! Esti prea batrana si nu inteleg cum ai crezut ca poti sa mai suporti o nastere….stiai ca o sa doara.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ux_cy9CGEd0]

8 Responses

  1. Dejan Says:

    Felicitari pentru articol!

    De multe ori am incercat si eu sa explic aceste lucruri dar uneori am fost luat peste picior sau pur si simplu nu am fost luat in seama. Recunosc nu sunt un foarte bun orator iar cand vine vorba de scris ma impotmolesc … ca un “adevarat” inginer. Putine articole referitoare la acest subiect m-au impresionat ca articolul tau…

    Mi-a fost greata cand am auzit “celebrii” analisti politici din Romania dandu-se cu parerea de conflictele din Serbia ca si cand ar vorbi de acuzativul lui Tariceanu sau de noua masina a lui Videanu. Vorbe goale pentru a umple spatiul unei emisiuni de duzina!

    Nu am ce sa comentez legat de articolul tau. Pur si simplu este superb si emotionant. Ti-as spune “Keep up the good work!” dar sunt scarbit de americanisme iar pentru ca nu stiu sarbeste iti urez sa o tii tot asa !

  2. Ioana Says:

    Cutremurator. Totul, de la faptele in sine pana la felul tau de a scrie.

  3. sfinx667 Says:

    au, Mile, Mile… si inca ce durere, nu am cuvinte, am dat clik pe replay, de habar nu am cate ori..lacrimile nu pot sa-mi stearga tristetea si nici sa-mi aduca resemnarea..impacarea nici atat… sarbii mei dragi… in ochisorii fiecarui copilas sarb se citeste tristetea acelui ” nu voi uita niciodata… ” si asta e si mai trist…
    continua sa difuzezi imaginile Mile, trebuie sa se cunoasca adevarul, si tu esti un sarb de isprava, care nu numai ca-ti faci treaba ca un adevarat profesionist, tu o faci cu suflet, in fiecare cuvant sau imagine pe care tu o darui in slujba adevarului, se simte acel strop de sarb demn, neinfricat, si, care nu se pleaca…MULTUMESC MILE CARPENISAN pt tot ceea ce faci, Dumnezeu te va rasplatii dupa cum meriti sarbule…
    ai mare dreptate… o nastere fortata si chinuita pt ” stara Srbija “… dar urmarile le vor resimti sarmanii kosovari si zic atat doar la adresa lor : Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac…
    maica mea zice ca ” zbogom ” nu ar fii un simplu ” adio “… ea spune ca e musai sa simt cand zic ” Zbogom Srbija “, sa simt cu sufletul : ” cu Dumnezeu Sirbijo “… si eu inca mai sper ca Dumnezeu nu va indura la nesfirsit, ca cei vinovati vor platii, ca ochisorii copilasilor sarbi vor zambii a speranta intr-o zi… pana atunci , nu vom uita…
    Doamne Ajuta Srbija !…atat cat a mai supravietuit din ea…
    felicitari sarbule si mult succes in tot ceea ce faci!
    SIBILLA POESIS
    http://sfinx667.wordpress.com

  4. corinacretu Says:

    Felicitari si mult succes.

  5. eu Says:

    Uvek sam rekla da:SVE SE VRACA ,SVE SE PLACA I NA SVAKOG DODGE RED!
    Jako se kaze da obicno se ne vrati onome kome treba,ja ipak verujem da ima istine.

    Kad mi je tesko slusam : Jugoslavijo, volim Te - TEREZA KESOVIJA

    Hvala ti za sve …

  6. Mordechai Says:

    Mile, noi am tot scris despre asta. Şi o să o mai facem. Dar nu e “Adio Serbia”. Că nu mor caii când vor…
    Şi avem aici şi un argument:
    http://www.youtube.com/watch?v=3X6rXBV6hIQ&rel=1

  7. Catalin Tecaru Says:

    Cam tarziu citest si eu articolul. Este emotionant. Nu-mi amintesc sa mai fi citit vreun articol asa bine scris.

  8. Nemojete mi suditi ostavite da vreme leci sve i zajedno u tisini da slusamo mojeg Balasevica…. – MILE « Sfinxul Says:

    [...] ZBOGOM SRBIJO ! [...]

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.